5.Att börja skriva – En inledande skiss

January16

Eftersom jag hade en ganska grov bild av handlingen i den här historien, började jag skissa på hur det skulle kunna se ut. För att riktigt komma igång stolpade jag upp kapitel med fyra scener under varje tänkt kapitel. Efter några timmars funderande och klottrande var det första resultatet 21 kapitel x 4 scener, 84 olika avsnitt/passager som på något sätt skulle ha ett sammanhang. Inledningsvis var jag ganska nöjd. Jag testade idén på personer i min närhet och responsen var bättre än förväntat. a8

Med den här tekniken att strukturera upp skrivandet kände jag mig mycket taggad att komma igång och skriva. Jag hade ju mer eller mindre ett “enkelt schema” att följa. Men istället så läste jag sidorna om och om igen, hela tiden dök det upp saker som jag genast noterade under eller på sidan av varje textavsnitt. Återkommande detaljer som jag tänkte smyga in och överraska tänkta läsare med i framtiden. Karaktärerna började även få personligheter, särdrag och efter ett par dagars arbete avskydde jag redan karaktären Gerald så mycket att jag omedvetet började planera för hur jag skulle kunna göra honom så illa det bara gick. Det var en skön känsla att upptäcka det här. Skapandet av något som Frankensteins monster. Jag skall senare gå in mer detaljerat på de olika karaktärsdragen av personerna i manuset.

Karaktärerna ska ju även befinna sig någonstans rent fysiskt. Personligen såg jag begränsningar att förlägga händelserna till en existerande plats. Det skulle krävas ortsnamn och detaljer. Jag fick i ett annat skrivprojekt rådet av läraren Hans, att hitta på till exempel en gata som inte fanns i en ort som var verklig. Det har både sina för och nackdelar. Se Kurt Wallander i Ystad till exempel. Samtidigt som jag verkligen ville förknippa den här historien med trakten jag själv lever i, ville jag förändra så mycket att det ändå blev en annan ort. Förminska den och ge invånarna särdrag. Därför uppstod Svartvattnet. I skissen förde jag nu in detaljer om det lilla samhället där jag räknat ut att det bor cirka 2500-3000 personer utspridda runt en central kärna med några affärer. Har alltid gillat små byar där en affär till exempel kan vara både mataffär, Systembolag, Post och Sportbutik. För att ändå göra samhället aningen verkligt placerade jag det på “okänd” plats i Västra Gästrikland. Städer som Gävle och Sandviken kan människor relatera till.

Varför befinner sig mina karaktärer just här och vid den tidpunkten? En bit in i historien så kommer karaktärerna att stöta på varandra. Även om det är ett spontant sammanträffande, måste dom ha en bakgrund. Trots allt skall två olika världar kollidera. Även om man i vår moderna tid rör sig lättare över områden, har teknik och snabba kommunikationer ville jag ändå lyfta upp en klassisk avskiljare. Paret Gerald och Clara placeras ursprungligen i Stockholms innerstad. Karaktären Joel har knappt eller aldrig varit utanför sin hembygd. Stockholmare och bondläpp. Det finns fortfarande mycket att hämta i ämnet med inställning, attityd, kunskap och markanta skillnader i livet. Vad händer egentligen när dessa två världar kolliderar på ett oförutsett vis?

I skissen började jag bygga upp händelser och skriva ner detaljer som skulle leda fram till mötet. I de första påtänkta kapitlen skulle läsaren få lära känna karaktärerna. Jag ville förmedla empati, sorg, avsky, hat och en undermedveten känsla av att det här vill läsaren skall leda till ditt eller datt. Förväntningar helt enkelt. Ett dramatiskt möte som sätter igång historien på allvar. Jag insåg att skissen kanske inte räckte till men glädjande nog eftersom jag strukturerat upp det kapitelvis och med scener, var det lätt att lägga till och flytta om för att flyta på bättre. Till och med när jag långt senare kom på att det här fungerar kanske men det blir som vilken tråkig bok som helst och ville justera handlingen, körde jag inte fast. Jag plockade helt enkelt bort skissen på eller ändrade de kapitel eller scener som tillhörde grundhistorien och skrev om det. Fortfarande på spåret så att säga. Nu kändes det som om jag hade ordentligt med material att börja skriva på riktigt.

a9

Tags: , , ,
Copyright © 2013. All rights reserved.

Posted January 16, 2014 by Kurt Bukowski in category Romanprojektet, Skrivteknik, Tankar & Funderingar

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>