6.Andra kapitlet och funderingar kring en ny soffgrupp

January20

I andra kapitlet är det tänkt att man för första gången får träffa Clara och Gerald. Hur beskriver man lämpligast deras relation, lite av vilka karaktärsdrag personerna har?

Jag drog mig till minnes en historia som en av mina vänner berättade. Om hur han en morgon blivit hårt ansatt av sin sambo om en ny soffgrupp trots att paret nyligen redan betalat runt tjugofem tusen kronor för en som inte hade många månader på nacken. När han beskrev sin sambos utbrott den där morgonen tyckte jag det fanns så mycket som inte sades. Hennes version fick jag aldrig höra och med det i åtanke så nyttjade jag historien till den första scenen med mitt eget par:

2:1 Clara och Gerald sitter mitt emot varandra vid frukostbordet. Gerald tuggar på sitt rostade bröd som han håller med höger hand och bläddrar i Dagens Nyheter med den andra. Clara sitter och petar på sin tallrik med äggröra, avokado och bacon och blänger på Gerald. Tänker att livet måste vara så mycket mer än så här. Plockar upp sin iPhone, bara någon vecka gammal. Tittar på Facebook, växlar till Instagram, suckar och säger sedan:

– Jossan och Niklas har köpt ny soffa.

Gerald tittar inte ens upp från tidningen.

– Borde inte vi köpa en ny soffa?

Gerald lyfter blicken och sänker den ner i tidningen igen.

– Men hörde du vad jag sa eller?

Gerald suckar och lägger ned kanten av det som återstår av det rostade brödet.

– Vi köpte en för två månader sedan

Clara lägger benen i kors, och låter telefonen som hon håller i sin högra hand slå mot hakan upprepade gånger med en sammandragen min.

– Alltså jag är trött på den där soffan!

– Köp en ny då för fan. Jag skiter väl i soffor.

Jävla miffo tänker Clara och fortsätter att blänga på honom.

– Du, säger Gerald utdraget och trycker på sin mobiltelefon. Ikväll.. ska vi gå på den där italienska bistron DN skrev om i helgen?

Clara tänker fortfarande att Gerald är ett jävla miffo men minns att dom bestämt middag med Henry och Nettan.”

Jag försöker alltså redan i det första mötet enkelt förmedla ett antal saker. Att relationen är aningen ansträngd, att det råder en viss tristess i förhållandet och hur sociala medier har stor inverkan på människors liv. Mer än man kanske vill erkänna. Egentligen handlar det inte alls om en soffa för Claras del, undermedvetet är det antagligen Gerald hon vill byta ut. Det finns en irritation att bygga vidare på i historien. Just i den här scenen sitter jag som bäst och funderar över olika saker. Vad händer om Gerald lägger ifrån sig tidningen och säger “Självklart köper vi en ny soffa” eller att Clara plötsligt slänger att glas färskpressad juice mot Gerald. Förvisso skulle det bli mer dramatik i scenen, men grundtanken är att det sakta skall eskalera och förklaringen till Claras irritation kommer som en förklaring i hennes tankar på väg till sitt arbete strax efter frukosten. När jag själv tänker mig den här scenen så faller det sig naturligt på något sätt att köket är övervägande vitt, det finns svarta och silveraktiga detaljer, men i övrigt är väldigt sparsamt inrett. Behövs sådana detaljer i texten eller skapar var och en sin egen bild av rummet?

Tags: ,
Copyright © 2013. All rights reserved.

Posted January 20, 2014 by Kurt Bukowski in category Romanprojektet

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>